Hur får vi fler målvakter?

Vi behöver en målvakt

Jag han bara var på två matcher inom ungdomsfotbollen 2016 och redan har jag fått frågan av 4 klubbar, varför finns det en sådan brist på målvakter?
Här är de viktigaste skälen för att vi inte ser tillräckligt många unga spelare som vill vara målvakter.

Media – Med en sådan inverkan på dagens moderna fotboll spelar media en stor roll i hur barn påverkas. Då Reklam och TV-sändningar alltid fokuserar på mål, assist och färdigheter.  Varför finns inte veckans räddningar, månadens räddning?
Är att göra mål viktigare än att förhindra ett?
TV:s expertpanel! Hur många målvakter ser du analysera spelet? Eller ge en korrekt analys av målvaktens ingripanden?
Vi behöver än bättre mediaprofil som framhäver att vara målvakt är roligt och givande. Att ha en välutbildad målvakt är grundläggande i ett framgångsrikt lag.

Vi bär nummer ett av en anledning …

Föräldrar – jag talar med föräldrar på en regelbunden basis och en sak som jag hör föräldrar säga hela tiden “Jag vill inte att min son/dotter blir målvakt eftersom det är för mycket press på dem”.
Jag tror att vi glömmer ibland att det inte bara är barnen som måste utbildas, vi måste också utbilda föräldrar som kanske eller kanske inte är från en fotbolls bakgrund och stödja dem i att stödja deras barn som vill bli målvakter

Press – Under en match kommer unga målvakterna att uppleva ett antal känslor. Om det är att släppa in ett mål eller göra en bra räddning och ingripanden däremellan, ett misstag kan leda till ett mål och detta kan vara skrämmande för ett ungt sinne. Det mesta av pressen läggs på unga målvakters axlar av tränare, föräldrar, lagkamrater och en allvarlig brist på utbildning för målvakten i hur man ska bemöta dessa situationer i ett spel. Hur många gånger har vi hört skrikande röster från sidlinjen som säger att målvakten ska “komma ut!” .. “Plocka upp bollen!”. Som tränare är vi mentorer och liksom vi utvecklar tekniker behöver vi utveckla unga målvakter att det är viktigt med mental styrka i fotboll för att föda upp självförtroende. “Bygg från nästa räddning”.

Målvaktsträning – Målvaktsträning i ungdoms fotboll är jag glad att kunna säga är på uppgång, men kan bli bättre. Det är viktigt att målvakter får rätt utbildning redan från tidig ålder? Tyvärr är det ofta som målvakter får sin första inblick i målvaktsträning vid juniorålder och ibland även senior! Detta tror jag behöver förbättras upptill mer tillgängliga målvaktsträningar men det är en helt ny debatt. Det finns många målvaktsskolor som erbjuder utmärkt målvakts utbildning en av dem är just4keepers som är verksamma i hela Sverige och i hela världen.

Som coach och förälder tror jag att vi kan göra mycket mer för att bidra till att utveckla våra barn och vi måste arbeta tillsammans för att uppnå dessa mål.