Försvarsspel under EM

Bayer 04 Leverkusen vs. Borussia Moenchengladbach --- Fussball --- 1.Bundesliga --- 14.12.2014 Yann Sommer (Moenchengladbach), zeigt den Weg nach oben an, Gestik, Einzelbild, halbe Figur, Hinterleger, Hintergrund Bayer 04 Leverkusen vs Borussia Moenchengladbach Football 1 Bundesliga 14 12 2014 Yann Summer Moenchengladbach shows the Way After above to Gesture Single Halbe Figure  Background

Nu har gruppspelet avslutats och tyvärr tog vår resa slut. Isaksson gör en riktigt bra turnering och är nog den bästa spelaren i det Svenska landslaget under detta mästerskap.

Under ett mästerskap så finns det många som blir experter på målvaktsspel och alla situationer som uppstår, Problemet är att de inte ser helheten i målvaktsspelet. Det finns ett samarbete med sina utespelare som gör att målvakterna lyckas eller misslyckas i många ingripanden.

Under många år har samarbetet med försvararna verkligen utvecklats, många situationer under EM är det försvararna som med god spelförståelse täcker de skott som sker nära målområdet. Ska man göra en liknelse är det på samma sätt man jobbar i hockey i det nya försvarsarbetet.

Förutom att samarbetet blivit bättre har även målvakterna blivit bättre. Under utvecklingen av både material och underlag har målvakterna under åren utvecklat egenskaper som gör att de kan göra de avgörande räddningarna. Jag tycker att målvakterna idag är snabbare och mer atletiska. Spelet med fötterna och att vara den sista försvararen och första anfallaren blir bara bättre för varje år och de yngre målvakterna tar verkligen för sig under mästerskapet. Yann Sommer imponerade verkligen på mig. Jag såg honom under U-21 mästerskapet för några år sedan och var redan imponerad av honom redan då, nu är han en av EM´s riktigt stora enligt mig. Bra spelförståelse, fantastiska fötter i kombination med bra grundteknik gör honom till det stora utropstecknet under EM. Hoppas många ser hur han arbetar och kopierar så mycket man kan.

Ska bli kul att se fortsättningen av EM och sedan får vi se vilken av målvakterna som vinner EM guldet till sitt land!

 

Mikael Mähler

Just4keepers Sweden