Ha rätt balans i ditt målvaktsspel

Under träning är det viktigt att hela tiden se till målvaktens balans. Balans är en viktig del av ett bra utgångsläge, En målvakt med bra utgångsställning och balans ger målvakten bästa möjligheten att göra en räddningen – Den enkla men även de svåra räddningarna. Att vara Koordinerad är grundläggande för en målvakt, men hur ofta utvärderar vi yngre målvakter som saknar bra koordination när det är mer en brist i rätt balans?
Korrekt balans börjar från målvaktens fötter och hela vägen upp till huvudet. Genom att upprätthålla god balans kan en målvakt bättre kontrollera sitt tyngdpunkt som i sin tur förbättrar chanserna till en bra räddning. Att koncentrera sig på en bra balans i sin position innan en räddning hjälper muskelkoordinering och rörelse. Hur många gånger i träning och intensiva spel situationer gör målvakten en konstig bedömning eller konstiga beslut på grund av felaktig balans?

För att förbättra målvaktens balans måste du börja med balansövningar som är isolerade och inte involverar en boll. Övningar på ett ben som squat och utfallssteg. När balansen utvecklats kan du lägga till en boll och en till målvakt för att fånga boll på ett ben och göra en och två kombinationsövningar. J4K använder sig av life kinitik som både är rolig och väldigt användbart i målvaktens balans/koordinations träning.

Under träning med J4K förstärks dessa element och framhävs med våra veckoträningar. Vi placerar våra målvakter i träningssituationer som kräver att de fokuserar på de grundläggande delarna av bra målvaktsbalans för att förbättra deras egenskaper. Och eftersom våra träningar är veckovis, till skillnad från många av 6-8 veckors klinikprogram, har vi förmågan att förstärka dessa egenskaper över en längre tid för att se de resultat som din målvakt vill och behöver. Våra målvakter är troligen väldigt trött på att höra oss ropa “position” eller “balans” för att påminna dem om hur viktigt dessa egenskaper är.

När en målvakt rör sig från sida till sida, anpassar han/hon ständigt positionen till skytten men han / hon skall också upprätthålla god balans. Om du tittar på målvakter av den allra högsta nivån som förbereder sig för en räddning, de ändrar hela tiden sin position och balans. Nästan alla de bästa reaktions räddningarna utgår med bra balans. Så nästa gång du ser en världsmålvakt göra en räddning eller släpper in ett mål, fråga dig själv om han/hon hade rätt balanserad innan avslut.