Hur viktigt är specifik målvaktsutveckling?

Behöver målvakter verkligen separat Målvakt utbildning? Verkar som om dom får massor av utbildning med sitt lag man får ju mycket avslut och får göra många räddningar” Detta är ord man ofta får av föräldrar och tränare när man tar upp möjligheten till specifik målvaktsträning.

Jag säger inte att den utbildning de får med laget är fel, får man många skott under en träning så blir momentet att rädda bollen bättre, men räcker det?. Vad är ordspråket? …. “Det tar år att ångra något som har lärt sig felaktigt.” Den kompetens och teknik för en målvakt är helt annorlunda än för utespelaren. Även om det finns vissa gemensamma komponenter, är kärnan i målvaktsagerande mer komplext. Ofta får målvakten höra ”ställ dig i mål så skjuter vi lite”, medan utespelare ställer upp för avslut, kan verka som om det är för att hjälpa både utespelare och målvakten, men det är i verkligheten till för att hjälpa utespelaren med sitt avslut, inte att målvakt skall med rätt teknik och positionering förhindra bollen från att gå i mål.

Professionella klubbar har sin egen målvaktstränare / tränare som arbetar med specifik målvaktsträning och sedan går de in i den övriga träningen med övriga spelare i olika moment som övningar eller spel. För att förstärka det som de innan tränat på tillsammans. Men de flesta lokala klubbar har inte den lyxen, så målvaktens utbildning blir att utbilda utespelaren, inte sin egen utveckling. För utan målvakten skulle inte övning eller spel bli lika givande för utespelaren.

Specifik Målvakt utbildning med just4keepers är fokuserat på de färdigheter som krävs för en målvakt att lyckas oavsett vilket lag de spelar. Repetition är en viktig del liksom realistiska situationer som ökar förtroende och beslutsamhet. Vi vill med övningar ge matchliknade situationer så när de uppkommer i match skall vi kunna avvärja både avslut med även med kommunikation tillsammans med övriga spelare. Med bara träning med utespelare som försöker att göra mål med varje tillfälle, kan målvakten bara få handen på en fjärdedel av bollarna, men med jus4keepers träningar kan han/hon fler repetitioner och tips på hur de skall få möjligheten att ta de flesta av dessa avslut. Vi ger målvakten möjligheter att utvecklas till den viktigaste spelaren oavsett vilket förening du/ni tillhör.

Just4keepers har den miljön för att kunna hjälpa era målvakter att växa – i förtroende och skicklighet i en året-runt-program utformat för målvakter av målvakter.

Om du har frågor eller vill veta mer om vår träning med just4keepers i Sverige, kontakta tränare Mikael Mähler på j4ksweden@gmail.com eller mobil 070 388 54 89