Välj rätt målvaktshandske för just dig

I vår handskeguide hittar du allmän information om målvakthandskar. På toppen hittar du information om de olika typerna av handskar som finns, och vad som gör de annorlunda. Dessutom ger vi dig råd om hur man bevarar målvakthanskenes presterande så länge som möjligt.

Vilka målvakts handskar, passar just dig bäst?

Det finns tre grundläggande kategorier av handskar. De kallas Flat Palm,  Roll Finger och Negative Cut. Det finns olika anpassningar av dessa tre kategorier. Vilken kategori du ska välja är naturligtvis personlig smak, men kanske ditt val kommer att vara lättare när du har läst vår guide nedan.

 

FLAT PALM
Flat Palm är den äldsta kategorin målvakt handskar, men är mycket populära än idag. På Flat Palm ser sömmen runt den yttre kanten av handskens grepp, såsom runt fingrarna. (Detta är i motsats till negative cut, där sömmen är på insidan av handsken). “Traditionell Cut” är ett annat namn som används på Flat Palm. Flat Palm är de handskar som sitter mest löst på handen och har minst kontakt med fingrarna. De som tycker stora handskar, ofta föredrar Flat Palm. Flat Palm är förmodligen den mest populära kategorin internationella, särskilt i Nordamerika, även om det har blivit mer och mer konkurrens från populära Roll Finger. Gianluigi Buffon ( Juventus), Rune Almenning Jarstein (Viking FK), Pepe Reina (Liverpool FC), Julio Cesar (Inter Milan), Victor Valdes (Barcelona FC) och Igor Akinfeev (CSKA Moskva) föredrar dessa målvakthandskar.

 

ROLL FINGER
Målvakthandskar med Roll Finger har blivit mer och mer populära i hela världen under de senaste 6-7 åren, särskilt i Storbritannien där detta är den mest använda handske i Premier League. Roll Finger Handskar erbjuder utmärkt kontakt med fingrarna, och latex på gripytan görs direkt till handsken sidan framåt, så de har en rundad form, därmed Roll Finger. Denna kategori ger definitivt en mer snäv passform (sitter på hårdare) än den traditionella Flat Palm handske. På grund av detta får många innehavare en bättre kontakt med bollen, både när en fångar och kastar bollen. David de Gea (Manchester United), Anders Lindegaard (Manchester United), David James (Portsmouth FC), Paul Robinson (Blackburn Rovers), Robert Green (West Ham United) och Ben Foster (West Browich) föredrar dessa målvakthandskar.

 

NEGATIVE CUT
En populär handske i Europa, inte minst i Tyskland. Negative Cut liknar Flat Palm, med undantag av att sömmen är på insidan av handsken, och att den har smalare form. Barn och ungdomar kan ha nytta av Negative Cut, eftersom det genererar en bättre teknisk grepp. Om du har en god teknisk grepp, kommer detta ger också en klar fördel under våta förhållanden. Edwin Van Der Sar (ex Manchester United), Iker Cassilas (Real Madrid C.F.) Manuel Neuer (Bayern Munchen), Maarten Stekelenburg (Roma) och Petr Cech (Chelsea FC) föredrar dessa målvakthandskar.